Geschiedenis

Raalte-races Op 16 augustus 1949 wordt in Raalte door een aantal motor en autoliefhebbers de Raalter Automobiel en Motorclub opgericht, afgekort tot RAM. Het eerste evenement dat wordt georganiseerd is een orienteringsrit voor motoren en auto’s. Vervolgens stort men zich op puzzelritten en sterritten. In 1954 sluit men zich aan bij de KNMV, waarna in 1958 wordt begonnen met motorsportevenementen zoals: grasbaanrace en motorcross, in die tijd zeer populair.

Op 11 juni 1967 organiseert de RAM een motorwegrace op een kort en smal circuit dicht bij Raalte. In 1970 worden de Raalte Races verplaatst naar de Luttenbergring die zo goed bevalt dat de races in 1971 al een internationale status krijgen. Bekende Nederlandse toprijders als Boet van Dulmen, Wil Hartog en Jack Middelburg trekken veel publiek. In 1970 probeert men het met autocross. Na enkele zeer succesvolle jaren bloedt de cross langzaam dood door een teruglopende belangstelling.

De Raalte Races daarentegen worden steeds populairder. Bekende rijders uit de hele wereld komen naar de Luttenbergring. Na 1983 werd het steeds moeilijker om bekende rijders (duur) naar Raalte te halen en na enkele jaren met zeer weinig bezoek (verlies) werd in 1989 besloten hiermee te stoppen.

Het stoppen met de wegraces betekent ook bijna het einde van de RAM. De vereniging valt eigenlijk in 2 groepen uiteen: de ‘autogroep’ die nog steeds de jaarlijkse zonneschijnrit organiseert, een toertocht voor zieke en mindervalide plaatsgenoten, en de ‘motorgroep’ die de naam RAM heeft gehouden en zich bezig houdt met het motorrijden in zijn algemeenheid
(In 1997 heeft de Stichting Wegraces op de Luttenbergring de organisatie van de Raalte Races weer opgepakt ,maar helaas is het doek weer gevallen in 2004)

De RAM is een motortourclub met momenteel zo’n 60 leden uit Raalte en omgeving. Wij houden van gezellig toeren en organiseren voor onze leden momenteel zo’n 24 evenementen per jaar waaronder weekendtoertochten (in binnen- en buitenland), dagtoertochten die variĆ«ren van 150 tot 600 km., en avondtoertochten van 100km.

Komt u uit de omgeving van Raalte en spreekt het beeld hierboven u wel aan, neem dan gerust kontakt op en tour een keertje mee.

Sponsoren