Zonneschijntocht 2016

1 oktober 2016

Zoals al vele jaren heeft onze motorclub ook dit jaar weer geholpen met het goed laten verlopen van de Zonneschijntocht. Dit jaar was het de 60e keer dat deze gehouden werd. Eerst werd deze tocht georganiseerd door de RAM, toen nog de Raalte Automobiel en Motor. Later is de organisatie overgenomen door de Stichting Zonneschijntocht.

Jarenlang werd de route uitgezet door Joop van Leussen en zorgden onze motorrijders voor de begeleiding. Toen Joop daar in …. mee is gestopt heeft Piet den Ambtman het maken van de route en regelen van de begeleiding overgenomen. Vanaf 2014 heb ik het stokje van Piet overgenomen.

Dit jaar hebben we naast route-aanwijzers voor het eerst gebruik gemaakt van verkeersregelaars. Dit omdat het steeds drukker op de weg wordt en we signalen binnenkregen dat sommige chauffeurs dachten dat ze bij in colonne-rijden voorrang hadden. Misschien kwam dit ook wel omdat wij met een geel of oranje hesje de weg stonden te wijzen en sommigen van ons het verkeer ook nog gingen regelen.
Bijna was de inzet van verkeersregelaars dit jaar niet doorgegaan. Dit omdat de organisatie (Stichting Zonneschijntocht) verzuimd had de vergunning tijdig aan ons door te sturen. Toen we deze 2 weken van te voren, na daar zelf om te hebben gevraagd, pas kregen bleek dat het inzetten van verkeersregelaars in een andere gemeente ook in die gemeente aangevraagd moest worden.
We hebben toen nog snel de aanvraag voor de gemeente Deventer en Hellendoorn klaar gemaakt.
De gemeente Hellendoorn gaf direct toestemming maar de gemeente Deventer weigerde dit om formele redenen (waarschijnlijk omdat de aanvraag te laat was).

De tocht zelf is weer goed verlopen en met de inzet van de verkeersgelaars en de route-aanwijzers is de tocht weer vlot en probleemloos verlopen. De route liep dit jaar vanwege de nieuwe eindbestemming De Leeren Lampe deels door een gebied waar we voorgaande jaren vanwege de afstand niet konden komen. Zo hebben we nu onder andere Lettele en Okkenbroek kunnen bereiken.

zonneschijn-2016

Na afloop van de tocht hebben we gezamenlijk nog een kop koffie gedronken.
Helaas kregen we dit jaar geen plak speculaas. Ik zag op de foto’s van de Zonneschijntocht (https://www.facebook.com/raalte.clopedie.1/photos?source_ref=pb_friends_tl ) dat ze wel werden uitgedeeld maar kennelijk hebben ze ons vergeten.

Aan de begeleiding van de Zonneschijntocht hebben 14 motorijders mee geholpen. Allemaal bedankt hiervoor. Hierna hebben we met 6 motorrijders nog een tochtje van ruim 80 km. gereden.
Deze leidde ons via Wijhe naar de overkant van de IJssel en daarna via mooie bochtige binnenweggetjes naar Veessen, Welsum, Terwolde, Twello, Posterenk, Wilp, Stenenkamer, Deventer, Diepenveen en Heeten weer terug naar Raalte. Onderweg konden we de vorderingen van de bijpasses in de IJssel bij Veessen en Deventer zien en zagen de we skyline van Deventer in een prachtig zonnetje liggen, heel mooi.
Nog even te hebben nagepraat onder het genot van een kop koffie of iets anders bij Bar Brasserie Zwakenberg ging iedereen weer huiswaarts.

Frits ten Dam.